Marketingtips

Buyer Persona

Voor elke marketingstrategie is het belangrijk om te weten wie je klant is. Daarvoor zijn er in de marketing buyer persona’s die dit gemakkelijker maken. Maar wat zijn buyer persona’s precies? Dat leggen we je vandaag uit.

Een buyer persona, wat is dat precies?

Buyer persona’s zijn gedetailleerde beschrijvingen van je primaire klantendoelgroep(en). Je omschrijft deze doelgroep(en) als een personage. Hierin behandel je aspecten zoals gedrag, doelen, behoeften, verlangens, beïnvloedingsfactoren enz. Hoe gedetailleerder je dit aanpakt, hoe meer inzichten je krijgt in je klant.

Heb je meerdere doelgroepen? Dan raden we je aan om meerdere buyer persona’s op te stellen. Elke persona vertegenwoordigt namelijk één doelgroep. Verzamel zo veel mogelijk informatie om je buyer persona zo goed mogelijk te formuleren. Je kan deze informatie achterhalen door middel van een CRM-systeem, informatie die de sales-afdeling je weet te vertellen of door marktonderzoek.

Formuleer in 4 stappen je buyer persona 

1. Omschrijf de achtergrond van je buyer persona

Elk bedrijf heeft een CRM-systeem. In dit systeem staat veel informatie van je doelgroep geklasseerd. Benut deze gegevens om inzichten te krijgen in de wensen en behoeften van je klant. Waar wonen ze? Welke naam geef je je buyer persona? Wat is de leeftijd van je buyer persona? Waar houdt hij of zij zich mee bezig in zijn of haar vrije tijd? Wat is het beroep van je buyer persona?

De antwoorden op deze vragen helpen om je een concreet beeld te krijgen van de primaire klantendoelgroep(en).

2. Wat is de functie van je buyer persona?

Om een goede buyer persona te ontwikkelen is het noodzakelijk om gedetailleerde informatie over de functie te verkrijgen. Inzichten krijgen in de functie, kennis, doelstellingen en verantwoordelijkheden is noodzakelijk om de juiste content als bedrijf te creëren.

Daarnaast is het ook belangrijk om te achterhalen in welke context je buyer persona je dienst of product gebruikt. En wat zijn of haar visie is op het product.

3. De belangrijkste doelen en pijnpunten?

Nadat je inzicht hebt verkregen in de belangrijkste gegevens van je buyer persona, is het tijd om dieper te graven in de wensen, behoeften en doelstellingen. Maar ook de pijnen, angsten, frustraties en belemmeringen moet je zorgvuldig onder de loep nemen.

Achterhaal tijdens deze stap de voornaamste doelen en belemmeringen van je doelgroep:

Doelen, behoeften, verlangens en winsten

  1. Welk einddoel heeft de buyer persona als hij of zij je dienst of product aanschaft?
  2. Wat wil je klant ervaren?
  3. Welk levensdoel heeft je klant met jouw product of dienst?  

De pijn, angst, frustratie en belemmering

  1. Welke angsten heeft je buyer persona?
  2. Wat zijn de frustraties die klant ervaart naar de aankoop van je product of dienst?
  3. Wat belemmert je buyer persona alvorens hij of zij kan overgaan tot aankoop?

Het voornaamste hier is, hoe je je product/dienst deze pijnpunten kan oplossen.

4. Waardoor word je buyer persona beïnvloedt?

In dit stadium ga je de beïnvloedingsfactoren van je je doelgroep bestuderen. Enkele vragen die je hierbij helpen zijn: via welke kanalen komt je klant met je product of dienst terecht? Op welke manier vergaard hij kennis over je product of dienst alvorens hij overgaat tot aankopen. Zijn ze actief op sociale media? En welke informatie speelt een invloedrijke rol tijdens het aankoopproces?

TIP: Ga je zelf aan de slag? Neem dan zeker dit voorbeeldje van één van onze buyer persona’s door. Veel succes!

U en ik geeft onafhankelijk marketing advies aan KMO’s en biedt ondersteuning bij de coördinatie en uitvoering van marketingtaken. Volg onze wekelijkse updates op Facebook en LinkedIn. Of ontvang maandelijks een overzicht van de laatste marketingtips per e-mail.

Was this post helpful?